18 Şubat 2012 Cumartesi

İlk İzmirliler,Luvvi veya Lelej denilen bir kavim tarafından şehirlerini Bayraklı’da kurmuşlardır.Ve bilinmeyen bir şey daha var ki;bu da İzmir’in Bayraklı-Tepekule’de Batı Uygarlığının en eski,en güzel kent planına sahip olduğudur.






SÜT VEREN ANNE
Smyrna Antik Kenti kazılarında günyüzüne çıkarılan Roma döneminin 2 su kanalındaki su bugün bile içilebilir olma özelliğini koruyor. Bu kanaldan birinin Osmanlı dönemi Ortodoks Hıristiyanlarınca "Süt veren Anne" adıyla kutsallaştırıldığı, buradan su içen kadınların sütünün bollaştığına ve doğurganlığının arttığına inanılıyordu.
 Smyrna Antik Kenti'nde, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy'un başkanlığını yürüttüğü kazılar sırasında yerin 3-4 metre altında bulunan biri 70 metre diğeri 50 metre boyunca uzanan iki adet su kanalı gün yüzüne çıkarıldı. TOTAL'in resmi sponsorluğunu üstlendiği kazı sonuçlarıyla ilgili yazılı açıklamada şöyle denildi, "Her iki kanalın da onlarca metre daha İzmir'in altında uzandığı tespit edilmiştir. Ancak çöküntüler nedeniyle daha ileriye bugün için gidilememiştir. Her iki kanaldan da halen içilebilir kalitede su akmaktadır. Kanalların Roma döneminde kent içindeki su kaynaklarından başlayarak mahalle sarnıçlarına ve çeşmelerine su taşınmak üzere inşa edildikleri anlaşıldı. İzmirliler ise kazılar sonucunda ortaya çıkarılan bu kanalları, Romalıların Kadifekale'ye gizlice çıkmak için kullandıkları bir yol olarak görüyor.

 ANADOLU'NUN EN ESKİ İNAN SİSTEMİ : ANA TANRIÇA 
 Tespit edilen iki kanaldan birinin Osmanlı dönemi Ortodoks Hıristiyanlarınca 'Süt veren Anne" adıyla kutsallaştırıldığı, buradan su içen kadınların sütünün bollaştığına ve doğurganlığının arttığına inanılmıştır. İnancın kökeni Meryemana'ya ve Anadolu'nun en eski inanç sistemini temsil eden Ana Tanrıça'ya dayanmaktadır.
 Roma LAHTİ Marmara ADASI'NDA YAPILMIŞ, İzmir'E GETİRİLMİŞ
Kuruluş efsanesi Makedonya Kralı İskender'in gördüğü bir rüyaya dayandırılan Smyrna'da arkeolojik kazıları sırasında ayrıca M.S. 2. ait bir de Roma Lahiti bulundu. Bulunan bu Lahit 0.90 metre genişliğinde ve 2.20 metre uzunluğunda olup süslemelerine bakıldığında Marmara Adası'nda yapıldığı ve deniz yoluyla Smyrna'ya getirildiği düşünülüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder